De schijf van vijf

Als je gezond eet en veel beweegt blijf je gezond. Maar hoe eet je eigenlijk gezond? De schijf van vijf kan hierbij helpen.

 

Dit is de schijf van vijf. Zo kun je in één oogopslag zien hoe je gezond moet eten. De schijf van vijf heeft vijf vakken:

 

Het groene vak staat voor groente en fruit. In fruit en groente zitten veel onmisbare voedingstoffen zoals vitamine C, vitamine A, foliumzuur, vezels en kalium.

 Het bruine vak staat voor brood, granen, aardappels, rijst, pasta, couscous en peulvruchten.  Hierin zitten veel belangrijke stoffen zoals koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines, calcium en ijzer.

 Het blauwe vak staat voor dranken. Elke dag moet je minimaal1,5 lwater drinken. Je lichaam heeft elke dag vocht nodig om vochtverliezen zoals via urine en zweet, aan te vullen.

 Het gele vak staat voor vet en olie. Vet geeft energie en is een goede brandstof voor je lichaam. In vet en olie zitten vetzuren die je lichaam niet zelf aan kan maken, zoals vitamine A, D en E.

 Het roze vak staat voor zuivel, vlees, vis, ei en vleesvervangers. Vlees bevat vooral veel eiwitten. Melk levert calcium en het eten van vis verkleint de kans op hart- en vaatziekten.

 

De schijf van Vijf heeft 5 regels:

 

- Eet gevarieerd

- Eet niet teveel en beweeg

- Eet minder verzadigd vet

- Eet veel groente, fruit en brood

- Eet veilig

Maak jouw eigen website met JouwWeb